Skip to main content

"Najdraži su mi dio definitivno natjecanja, poznanstva i iskustva koja stječem kroz sport"

Donosimo vam drugi izvještaj naših školskih novinarki iz Školskog sporta grada Zagreba, ovoga puta s Državnog prvenstva u plivanju za srednje škole. Pročitajte s kime su razgovarale i kako su doživjele ovo natjecanje u nastavku.

U tmurnu su Rijeku u Primorsko-goranskoj županiji 2. prosinca 2021. stigli ambiciozni i rasplivani srednjoškolci. Na jučerašnjem Državnom prvenstvu za osnovne škole mogla se vidjeti ljubav djece prema plivanju, no danas je naglasak bio na želji za uspjehom. Čim su kročili na bazene na Kantridi, plivačice i plivači nisu gubili ni trenutka – skočili su u bazen i zaplivali. Odmah je bilo jasno da se nisu došli samo zabavljati – svima je imperativ bio pobijediti. Prije početka natjecanja razgovarali smo s Kristijanom Plazibatom, profesorom Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Odmah na početku dao nam je do znanja da je njegov cilj obraniti aktualni naslov prvaka Hrvatske u muškoj kategoriji.

„Došao sam s petoricom mladića, dok su djevojke nažalost diskvalificirane na Prvenstvu grada Zagreba zbog krive izmjene štafete - ali to sve čini sport. Moram naglasiti kako nisu primarni samo rezultati, cilj je što više djece i mladih uključiti u sport. U mom su timu Serdarević, Kuljak, Radoš, Brajko i Šerić – želim ih posebno pohvaliti jer su to uistinu zaslužili. Svi zajedno čine sjajan tim vrhunskih sportaša. Za naše rezultate nisam zaslužan samo ja, već cjelokupan stručni tim naše škole. Znamo po što smo došli – potvrditi status aktualnih prvaka.“

Natjecanje je počelo uz glasne uzvike trenera koji su s tribina gromoglasno navijali za svoje momčadi. Razlike u pojedinačnim rezultatima bile su neznatne u odnosu na jučer – stotinke su činile važnu razliku. Među najsrčanijima na tribinama bio je i prof. Maro Pulić iz Dubrovnika koji je za ovo mjesto posebno vezan: „Ovdje sam osvojio svoje prve dvije medalje. Podržavam svoje učenike jer znam koliko je sport važan. Ponosan sam i na to što smo se uspjeli plasirati na državno prvenstvo unatoč tome što naša škola ima samo četiri razreda, po jedan razredni odjel za svaku generaciju.“

Konkurencija je bila jaka, a napetost i uzbuđenje osjećali su se u toplome zraku. Tišina u trenucima pripreme plivača za skok u vodu i glasno bodrenje njihovih kolega nakon sučevog zvižduka podizali su atmosferu na vrhunac gotovo svake tri minute.

Stela Španiček iz Športske gimnazije Zagreb rado nam je ispričala svoj doživljaj natjecanja i plivanja općenito: „Treniram već otprilike devet godina. Svaki dan u tjednu treniram, čak i vikendom. Ponekad je teško posložiti privatne i školske obaveze s treninzima, ali nekako uspijevam. Koliko god da mi je ponekad teško ustajati u pet ujutro zbog treninga, bez toga jednostavno ne mogu jer je to moj način života, a tu su i prijatelji koji me podržavaju, a to mi puno znači. Najdraži su mi dio definitivno natjecanja, poznanstva i iskustva koja stječem kroz sport.“

Filip Vilenica iz Gimnazije Velika Gorica također je istaknuo je kako su mu natjecanja najzanimljiviji dio: „Osam sam godina trenirao plivanje. Ekipa mi je uvijek bila odlična, i u klubu i na svim natjecanjima, stvarno mi je gušt natjecati se. Sastajali smo se prije natjecanja na bazenima u Velikoj Gorici kako bismo imali zajedničke treninge i dogovarali se tko će plivati koju dionicu. Ponekad je teško uskladiti sport i školu jer jedno od toga uvijek pati. Profesor nas je motivirao za ovo natjecanje – svakome je dao 50 kuna za džeparac.“

Na kraju napetog natjecanja, uslijedilo je proglašenje pobjednika i podjela medalja. U muškoj kategoriji broncu su odnijeli mladići iz Športske gimnazije u Zagrebu, srebro Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, dok je Prva hrvatska sušačka gimnazija u Rijeci zauzela prvo mjesto, i to s bodom više od srebrnih. U kategoriji za djevojke, u ukupnom su poretku treće mjesto zauzele djevojke iz Športske gimnazije u Zagrebu, a drugo je mjesto pripalo djevojkama iz II. gimnazije Varaždin. Zlato nije daleko putovalo – njega je uzela Salezijanska klasična gimnazija iz Rijeke.

Evo i što smo saznali o našim prvakinjama: "Medalju smo očekivale s obzirom na njihove dosadašnje rezultate, ali budući da je ovo Državno prvenstvo, iznenađenja su uvijek moguća. Postati Državnim prvakom je nešto posebno, kako za njih tako i za našu malu Školu. Sve one treniraju u svojim klubovima, ali kada se natječu za školu dobiju poseban motiv pa su tako i danas neke od njih isplivale osobne rekorde. Sama činjenica da su od 5 disciplina osvojile četiri prva mjesta govori o tome koliko su željele postati Državnim prvakinjama."

Njihova voditeljica, prof. Mirna Bačić, dodala je: "Organizacija natjecanja; počevši od prijema djece u hotel, smještaja, organizacije samog natjecateljskog dijela bila je na vrlo visokom nivou i u svakom trenutku se moglo osjetiti koliko ljubavi i pažnje je uloženo da se djeca osjećaju ugodno i da im natjecanje ostane u nezaboravnoj uspomeni."

Izvrsnih rezultata i puni dojmova, naši se plivači vraćaju u svoje županije u iščekivanju nekih novih putovanja i natjecanja.

Tekst: Sara Tonković

Foto: Matea Martinović

Datum početka
01/12/2021
Datum završetka
03/12/2021