Skip to main content

Mlade nade hrvatskog rukometa žarile i palile u Poreču - DP 2022.

Rukomet je savršeno uravnotežen odnos strasti i preciznosti, ako igrate bez strasti tko mari za vašom preciznošću, a dok strastveno igrate morate biti svjesni da treba pasti i pokoji gol. Tako se, od 25. do 27. ožujka 2022., održalo Državno prvenstvo u rukometu za timove osnovnih škola. Muške i ženske rukometne ekipe iz svih krajeva Hrvatske okupile su se u Poreču u nadi da će svojom igrom izboriti što bolji plasman. Hrvatski školski sportski savez organizirao je siguran prijevoz igrača do hotela Delfin u kojem su igrači i njihovi treneri provodili svoje slobodno vrijeme i pripremali se za utakmice.

 

Ekipe su u hotel stigle, 25. ožujka, u posljepodnevnim satima te su svoj težak put do plasmana započele laganom večerom, koju su neki preskočili te umjesto nje odlučili isprobati bazene kako bi nadoknadili vrijeme potrošeno na sjedenje u svojim autobusima.  U 19 sati održalo se svečano otvorenje prvenstva na čelu s predsjednikom Nikolom Perkovićem koji je svojim motivacijskim govorom poželio dobrodošlicu svim timovima te otvorio državno prvenstvo. Predstavile su nam se 24 ekipe dječaka i 23 ekipe djevojčica.

 

Natjecanje se odvijalo na četri lokacije: sportska dvorana Veli Jože, Kaštelir i Novigrad te dvorana Intersport u kojoj se igralo na dva terena. Razigravanje u skupinama započelo je u subotu 26. ožujka u osam sati te ste svoje favorite mogli pratiti preko videoprijenosa uživo, tijekom kojeg su se iz dvorana javljali naši IPL novinari uz našu stalnu voditeljicu Leonardu Lujić.

 „Iz godine u godinu organizacija je sve bolja i bolja, pogotovo što se tiče sudačkog dijela“

VanjaAntić,voditeljmuškeekipeizGospića.                                                                                                           

Sudci, koje je HŠSS osigurao u suradnji s Hrvatskim rukometnim savezom, bili su pod značajnim pritiskom publike, no svejedno su zadržali profesionalni pristup i smješak na licu. Prisutna je bila i medicinska služba koja je, po potrebi, pravovremeno reagirala.

 

U sportu će uvijek biti raznih događanja i preokreta, no postoje trenutci koji ostaju zapamćeni kao drage uspomene. Pogledajte OVDJE članak o našem dobitniku Fair play kartona, Siniši Jaliću. Fair play karton može zaslužiti svatko, pa su ga ovog puta dobili i roditelji. Više o njihovom pothvatu pročitajte OVDJE.

SLIKA.3. spojena slika od Jalića i od roditelja dok drže svoje kartone

Četvrtfinale se održalo u sportskoj dvorani Intersport na oba terena. Djevojčice i dječaci, uz podršku publike i svojih trenera, odnosno voditelja, dali su sve od sebe za prolazak u polufinale, međutim netko je moramo ispasti - takva su pravila. Svaka od utakmica je bila posebna sama po sebi jer su na svakoj igrači imali različite taktike i različit broj golova, a rezultate pogledajte OVDJE.

Sljedećeg dana, u nedjelju 27. ožujka 2022., odigralo se polufinale i finale. Za dječake je u 9 sati bila prva polufinalna utakmica, između ekipe Soline iz Jelse, koja je u četvrtfinalima, izvođenjem sedmeraca, pobjedila rukometaše iz Pakraca, i ekipe Velebit iz Gospića. Rukometaši iz Gospića su zabili 17 golova, dok su Jelšani ostali na samo 8. Druga muška polufinalna utakmica bila je nešto napetija, a snage su odmjerili ratoborni Predolac iz Metkovića i Kaštelanci iz Zagreba, utakmica je završila rezulatom 11:8 u korist Metkovića. Obje polufinalne utakmice djevojčica odigrale su se u 10 sati u istoj dvorani samo na različitim terenima. Dvoboj između ekipe Mladost iz Svetog Ivana Zelina i cura iz Dugopolja je bio na svjetskoj razini.  Sa samo jednim bodom razlike, 16:15, pobjedu je odnijela ekipa Dugopolje.

„Polufinale je bilo finale prije finala, cure su se istrošile i psihički i fizički“ – trenerica ekipe Mladost o polufinalnoj utakmici

S druge strane dvorane okršaj su imale ANG iz Koprivnice i Galeb iz Lovrana te je uz ogromne ovacije publike pobjedu odnijela ekipa Lovran. Mikaela Jakovašić, koja je na poziciji golmana, briljirala je kroz cijelu utakmicu, a njena suigračica Maria Perišić sve nas je oduševila svojim reakcijama na golove svog tima.

Rukometaši su imali vremena za odmor prije finala, međutim svi su to pametno iskoristili. Većina igrača bila je na tribinama gdje su mogli sjesti i ostati na miru sa svojim mislima. Za uspjeh je važno biti siguran u sebe i vjerovati da se sve može kad se hoće.

„Kad smo tek došli nismo očekivali neki veliki uspjeh jer se nismo baš  pripremali, no iz utakmice u utakmicu samopouzdanje je samo raslo i raslo“ –  finalist Karlo Vrnoga, ekipa Predolac iz Metkovića

Utakmica za treće mjesto i finale su se igrali istovremeno. Dvorana samo što nije eksplodirala od napetosti, navijalo se sa svih strana, a igrači su „žarili i palili“. Finalna utakmica dječaka od prve je minute unosila nervozu jer se na igračima vidjela želja za pobjedom. Metković je imao par propusta koji su išli u korist Gospiću koji je krajem prvog poluvremena vodio 7:3. Gospić je u drugom poluvremenu preuzeo kontrolu nad igrom i pobjedio, a igrači Predolca su ostavili srce na terenu pokušavajući do zadnje minute smanjiti razliku. U utakmici za treće mjesto dominirali su Kaštelanci pobjedivši Soline 18:15.

 

Dječaci su ostali poduprijeti djevojčice te su s tribina bodrili svatko svog favorita. Za finale djevojčica unaprijed se znalo što nas čeka: suze i znoj jer samo jedna ekipa može pobijediti, a obje su se pokazale kvalitetnima. Cure su krenule jako, gol za golom, obrana za obranom. Pratile su se u stopu, sve dok taj niz nije bio prekinut izvrsnom obranom Amalie Lacman, golmanicom ekipe Dugopolje. Drugo poluvrijeme je bilo slično prvom, pa je tako zlato otišlo u Dugopolje. Ekipa Galeb se držala čvrsto, no s vremnom je ponestalo snage, pa tako i koncentracije,a konačni rezultat je 19:12.  Slična situacija bila je na utakmici za treće mjesto gdje su, s 5 razlike, igračice ekipe Mladost odnijele pobjedu.

 

Dečkima je medalje dodijelila predsjednica Tehničke komisije, Ivančica Valek iz Zagrebačke županije, a djevojčicama Predsjednik HŠSS-a, Nikola Perković. Bez obzira na natjecanje svi su se zabavili i naučili nešto jedini od drugih. Proživljeli su razne emocije te umorni, ali sretni pošli svojim kućama.

„Nije nam važno što smo treći, bitno nam je da je bilo zabavno“ – Josip Čulo, ekipa Kaštelanci, Zagreb

Sretno svima dalje, vidimo se i dogodine.

PAOLA PERICA, IPL novinarka

Datum početka
25/03/2022
Datum završetka
27/03/2022