Skip to main content

Fair play karton: “Nama je to znak da se u našoj školi svakako njeguje fair play...”

DJEVOJKAMA IZ ČAKOVCA DODIJELJEN FAIR PLAY KARTON

“Nama je to bila jedna obična stvar i znak da se u našoj školi svakako njeguje fair play...”

 

U nedjelju 27. ožujka održano je svečano otvorenje Državnog prvenstva srednjih škola u rukometu, u Poreču, gdje je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, uputio par riječi podrške rukometašima i rukometašicama. Utakmice prvenstva odigrale su se 28. i 29. ožujka, a na prvenstvu je sudjelovalo 24 muške i 24 ženske ekipe. U ponedjeljak se održalo razigravanje u skupinama i četvrtfinale, a u utorak je rezerviran za polufinale i finale.

 

Na prvenstvu su sudjelovale i učenice Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca koje je vodila profesorica Suzana Trupković. Učenice su na terenu pokazale što znači imati veliko srce i pravi sportski duh - to je impresioniralo i našu Tehničku komisiju koja im je odlučila dodijeliti fair play karton. Nažalost, djevojke nisu uspjele proći skupinu, ali su odigrale odlične utakmice.

 

 

Za prvenstvo ih je pripremala njihova profesorica uz pomoć mentora Matije Kraljića koji je vodio mušku ekipu Gimnazije Josipa Slavenskog.

 

Cure su se borile do samog kraja, jeste li ponosni na njih, iako nisu prošle u skupini?

  • Apsolutno sam zadovoljna i naravno da smo malo tužni, ali svakako sam ponosna jer smo mi zapravo već veliki korak napravili što smo uopće došli na državno. Nastupili smo tu u jednoj otežavajućoj situaciji s teškim okolnostima, s obzirom da su nam dvije djevojke noć prije razigravanja došle sa svoje utakmice u Splitu, a jedna djevojka je došla u hotel “Delfin” prije nas zbog svog natjecanja u Umagu. Tako da mogu reći da su djevojke bile istrošene i umorne, a neke od njih imaju i razne bolesti i postcovid simptome koji nisu nikako laki. Tako da je ovo što smo sad tu izvukli, s jednom pobjedom i jednim porazom od jače ekipe, svakako vrijedno ponosa.

 

Što ste očekivali od svoje ekipe?

  • Od cura sam očekivala, prije svega ono što njegujemo cijelo vrijeme kad se radi o sportskim natjecanjima, a to je jedno veliko sportsko i ljudsko srce, borbenost, zalaganje, zajedništvo i zapravo sve te pozitivne karakterne osobine koje su osnova svakoga od nas, a one se pretaču u sport. To je zapravo sve što sam od njih tražila, a njihovo znanje rukometa koje imaju ili nemaju i nije toliko važno jer su se eto trudile u tom kratkom periodu stvarati neke osnove tako da mogu uskočiti u pomoć i odraditi svoj dio na terenu.

 

 

Kako bi opisali svoju ekipu, jesu li složne ili se ponekad javljaju neki problemi među njima?

  • Osobno bih voljela, to nije njihova loša strana ili osobina ekipe, ali ono malo kad gledam unatrag kakvi smo mi nekad bili u mlađim danima i kakve su ostale ekipe te naša muška ekipa, koja je vrlo angažirana, živa i nabrijana na taj sportski rezultat, cure karakterno možda nisu takve, a očekivala sam to od njih i to nisam dobila vizualno, ali sam svakako vidjela i osjetila tu njihovu borbenost i žar na terenu.

 

Možete li nam opisati kako ste osvojili fair play karton?

  • Iznenada, radi se o tome da smo protivničkoj ekipi prije utakmice posudile smolu za loptu kako bi se lakše snašle i baratale loptom te bile malo bolje na terenu, što je možda za nekoga tko nije u sportu i nije upućen u to jedna banalna stvar. To se inače radi i može se dogoditi da se nabasa na ekipu koja nema pojma o takvim stvarima. Nama je to bila jedna obična stvar i znak da se u našoj školi svakako njeguje fair play i da smo krenuli s tim u samim počecima projekta i da se naša djeca i naši učenici ponašaju u životu i sportu fair. Moram spomenuti mladiće koji su nama uskočili u pomoć sa svojom smolom za igrom.

 

Znači li prema tome da Vam je na prvome mjestu fair play, a tek onda pobjeda?

  • Pa ja bih mogla reći jedno i drugo, čim si u sportu važna ti je pobjeda i rezultat, ali nije pod svaku cijenu. To mora biti jedan sklop svega, ljudskog ponašanja i zajedništva te takvog odnosa među cijelom ekipom što se onda ponekad reflektira na rezultat ili bazu za buduće rezultate.

 

Iako su se cure iz Čakovca ponašale i igrale fair, to nije uvijek tako na terenu. Naime, tijekom sljedeće utakmice dogodio se okršaj, te je jedna djevojka iz Gimnazije Čakovec dobila snažan udarac, no unatoč bolovima, nastavila igru.

 

Što te motiviralo da nastaviš igrati?

  • Nije bilo lako vratiti se u igru nakon pada, ali motivirale su me moje suigračice, timski duh i želja da Gimnaziju predstavimo u najboljem svjetlu.

 

Što misliš kako ste igrale? Jesi li zadovoljna?

  • Zadovoljna sam našom igrom, dale smo sve od sebe, a bogatije smo za još jedno novo iskustvo.

 

Sport nije uvijek fair što se često može vidjeti na terenu, no učenice i profesorica iz Gimnazije pokazale su što znači igrati fair i kako se odnositi prema protivničkim ekipama. Nadamo se da će postati uzor ostalim rukometašima i rukometašicama te da će se okršaji na terenu smanjiti.

 

KIARA CRNETIĆ, IPL NOVINARKA

Datum početka
27/04/2022
Datum završetka
26/06/2022