Skip to main content

Futsal: Sport koji potvrđuje – lopta je okrugla

Iza nas još jedno je Državno prvenstvo u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza, ovoga puta ono u futsalu. Nakon što smo ispratili osnovne škole, na red za izboriti naslov prvaka države stigli su i srednjoškolci.

U čak pet dvorana, Intersport, Veli Jože, Finida, Kaštelir, Novigrad, odigravale su se vrlo aktivne i napete utakmice koje su medijski popratili IPL učenici novinari te voditeljica Leonarda Lujić izravnim javljanjem iz dvorana. Sve prijenose uživo možete pronaći ovdje.

U prvenstvu su sudjelovale 24 ženske i 24 muške ekipe. U subotu u popodnevnim satima nakon razigravanja po skupinama, imali smo osam četvrtfinalnih parova.

Prvenstvo su obilježili brojni ogledi gdje se do pobjednika moralo doći penalima. Tako smo već u susretu četvrtfinalista svjedočili trima utakmicama riješenih pucanjem s točke. Svoje mjesto u teškoj i napornoj borbi za polufinale izborili su mladići iz Osijeka, Rijeke, Krapine i Čakovca, te djevojke iz Splita, Trogira, Svetog Ivana Zeline i Pule.

„Izgubili smo, ali s obzirom na konkurenciju dolazak u četvrtfinale već je veliki uspjeh“, rekao nam je učenik Martin iz Gospodarske škole Varaždin koji je ujedno zaradio i fair play karton o kojemu više možete pročitati ovdje.

Jedan je to od mnogobrojnih kartona dodijeljenih na ovome Državnom prvenstvu, što samo pokazuje sportski duh i kolegijalnost učenika sportaša koji sudjeluju u ovim natjecanjima.

Napetosti nije nedostajalo ni u polufinalnim okršajima gdje su djevojke iz Varaždina u posljednjoj minuti izborile zasluženo finale. „Euforija“ jedina je riječ do koje su djevojke od silnog uzbuđenja uspjele doći. Euforija je vladala i na drugom terenu gdje su se djevojke iz Splita borile do posljednjeg sučevog zvižduka i osigurale uvjerljivu pobjedu nad Pulom.

Natjecanju u futsalu za srednje škole pridružio se i Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta kako bi podržao HŠSS i mlade nogometaše. Našoj IPL novinarki Patriciji ispričao je sljedeće:

Ministarstvo kontinuirano financira sve projekte koje pokreće Hrvatski školski sportski savez jer nam je uključivanje djece u sport iznimno važno. Na taj način stvaramo zdravu naciju. Ministarstvo se uvijek raduje vidjeti djecu u sportu, kao i pružati im mogućnost aktivnog bavljenja sportom i promicanje zdravog načina života.”

Do finala su došli i entuzijastični mladići iz Krapine koji su asertivnom igrom izbacili sve protivnike, a svoj put prema tronu završili svladavši Osijek u finalnoj utakmici. Rijeka je zauzela treće mjesto u borbenoj utakmici protiv Čakovca.  Djevojke iz Splita pehar zlatnog sjaja primile su u ruke nakon što su u borbenoj utakmici nadvladale Varaždinke nakon kojih djevojke iz Zagreba zauzimaju treće mjesto.

Ovo prvenstvo upravo je pokazatelj kako je futsal nepredvidiv te potvrđuje staru izreku: „lopta je okrugla“ – u posljednjim minuta utakmice pet minuta može izgledati kao pola sata i obratno, ovisno kojem se rezultatu nadate. A kojem god se rezultatu nadali, semafor na kraju utakmice može pokazivati zaista bilo što.  

Morana Škrtić, IPL novinarka

Datum početka
01/04/2022
Datum završetka
03/07/2022