Skip to main content

“Igram, pišem, lajkam” edukacija okuplja novu generaciju učenika novinara!

Nova godina IPL projekta donijela je veliku novost - novinarski kamp za finaliste projekta koji su u Poreču, od 3. do 6. ožujka, učili o medijima i sportskom novinarstvu od komunikacijskih stručnjaka i organizacijskog tima HŠSS-a. 

 

“Igram, pišem, lajkam” edukacija održana je od 3. do 6. ožujka u Poreču s 20 finalista projekta, tj. novih učenika novinara koji će se pridružiti medijskom timu Hrvatskog školskog sportskog saveza u izvještavanju s državnih prvenstava i stvaranju medijskog sadržaja za sve naše pratitelje. Projekt i edukaciju predstavili smo na Dobro jutro, Hrvatska - pogledajte video ovdje: 

 

 

Učenici novinari svoje su prijavne radove slali stručnom žiriju u sastavu: Ivanka Toma, Marin Šarec i Ivan Fedor, koji su odabrali 20 najboljih radova te tako u Poreč pozvali 20 učenika i njihovih mentora. Na edukaciji s učenicima i mentorima radili su komunikacijski stručnjaci iz raznih područja koji su kroz interaktivna predavanja, radionice i praktični rad podijelili svoja znanja i iskustvo kako bi pripremili nove IPL novinare za naša državna natjecanja. 

 

Edukacija je započela u kongresnoj dvorani Albatros uvodnim predavanjem koordinatorice projekta Marije Bobinski koja je, osim pregleda svih aktivnosti, predavača i informacija o novinarskom kampu, podijelila i svoje početke i iskustvo u IPL projektu. 

 

 

Učenici su u petak učili o osnovama novinarstva i radijskom novinarstvu s voditeljem Radio Sljemena Ivanom Fedorom, koji je govorio i o medijskoj kulturi i društvenim mrežama. To je nastavio Dario Marčac, poznati hrvatski TikToker i poduzetnik, radionicom o društvenim mrežama i stvaranju komunikacijskih strategija za sportska natjecanja. O sportskom novinarstvu i pisanju sportskih intervjua učenike je učio sportski novinar Marin Šarec s višegodišnjim iskustvom u novinarskom i sportskom radu. Glavni zaključci s predavanja, a ujedno i naslovi radionica, bili su “Sport nema reprizu” i “Intervju mora biti razgovor”, što su učenici vrlo dobro prihvatili i naučili vrijednost brzine, točnosti, efikasnosti i istinitosti informacija koje će objavljivati.

 

 

Glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan Dujić potom se pridružio bivšim IPL novinarkama Tei Franjić i Mariji Bobinski na panel raspravi “IPL put do karijere” gdje su se osvrnuli na same početke projekta, glavnu ideju i prve godine provođenja. Dujić je o obnovi projekta i proširenju ispričao učenicima, a dodao i svoje želje i očekivanja od nove generacije učenika novinara s velikim riječima pohvale za njihov dosadašnji rad. 

Učenici su imali mnogo pitanja, a i imali priliku bolje se upoznati sa začetnikom projekta te iz prve ruke saznati najbolje detalje iz IPL godina u školskom sportu. S koordinatorima projekta otkrili su i neke nove mogućnosti koje im otvara sudjelovanje u projektu te su nakon panel rasprave biti još više motivirani za sudjelovanje u projektnim aktivnostima.

 

 

Subota je bila dan za praktični rad i jurcavo - radionicu o sportskoj fotografiji pripremila je i održala bivša IPL novinarka i fotografkinja Tea Franjić, a o snimanju je učenike učio ICT novinar, studentski filmaš i YouTuber Marin Pavelić. Svoje su zadatke predstavili učenicima koji su se razbježali po hotelu kako bi pripremili svoje fotografije, intervjue i rješenja zadataka. Nakon ručka, novinarka i kolumnistica Jutarnjeg lista Ivanka Toma uvela je novinare u svijet istraživačkog novinarstva i predstavila im zahtjevne teme poput financijske mogućnosti prehrane sportaša u RH, negativnim posljedicama sporta na zdravlje vrhunskih sportaša, pa čak aktualne teme poput nedavnih sankcija za ruske klubove i sportaše.

 

 

Sve o našim predavačima pronađite na našoj FB stranici

 

Dan smo završili predavanjem koordinatorice Marije Bobinski naziva “Na terenu u školskom sportu” te podjelom zadataka za DP u sportskom plesu kojeg su učenici medijski pratili u nedjelju. Učenici novinari na kraju su ove edukacije primili diplome koje potvrđuju njihov novostečeni status učenika novinara u školskom sportu uz koje mogu započeti svoj medijski put u školskom sportu. Sve fotografije s edukacije pronađite OVDJE.

 

Državno prvenstvo u sportskom plesu održalo se u nedjelju te je bilo prožeto blicevima fotoaparata, zvukovima drona, kamerama i diktafonima - novi IPL novinari tijekom cijelog su natjecanja pisali, slikali, snimali, objavljivali i pratili natjecanje i društvene mreže Hrvatskog školskog sportskog saveza. Sve materijale možete pronaći na našim društvenim mrežama. Novinari su pisali o pobjednicima, organizacijskom odboru i Tehničkoj komisiji, upoznali novu ambasadoricu školskog sporta, pisali i govorili o najboljim i najtežim trenutcima natjecanja, pa čak i stvorili promotivne highlights videe.

 

 

 

Još jednom želimo od srca zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli u organiziranju i provedbi ove edukacije te koji su svojim trudom i radom ovo iskustvo omogućili našim učenicima te stvorili novu, talentiranu i entuzijastičnu, generaciju učenika novinara. Učenici od ovog tjedna kreću na naša državna prvenstva, te se veselimo što ćete ih imati priliku upoznati preko naših društvenih mreža! Pratite nas! 

 

Video o projektu, kojeg je pripremio IPL novinar Simon Brešćanski, pogledajte na našoj FB i IG stranici, kao i na YouTube kanalu Hrvatski školski sportski savez.

 

Datum početka
21/04/2022
Datum završetka
20/06/2022