Skip to main content

„KAD JEDAN PADNE, DRUGI GA DIGNU“ – NESEBIČNA ČETVRTFINALA DP U KOŠARCI

Pročitajte izvještaj IPL novinarke Dore Maravić s prvog dana Državnog prvenstva u košarci za srednje škole. Dora je izvještavala iz Finide, nakon čega je pratila četvrtfinala u dvorani Intersport.

Srednjoškolski košarkaški dan otvorili smo utakmicom dečkiju Samobora i Siska u dvorani „OŠ Finida“. Lopta je odlučila „stati na stranu“ Samobora i tako pripomoći ekipi da prvu utakmicu skupine F zabilježi pobjedom. Zatim je uslijedila vatrena utakmica u kojoj su snage odmjerile ekipe Samobora i Vinkovaca. Bila je to utakmica vrijedna svakog koša. Podrška s klupe, iz terena i riječi koje su igrače tjerale na ništa drugo nego na borbu, odjekivali su osunčanom porečkom dvoranom, a pobjedu su sa žarom u očima i svojom dobrom igrom, zasluženo, odnijeli Vinkovčani; „Super smo ekipa borbena i kada jedan padne, drugi ga dignu“- govori nam Jakov Vujeva iz Vinkovaca koji je svojim motivacijskim riječima koje kažu kako je sve u glavi, za vrijeme igre potaknuo suigrače da se bore još više, pružaju neobranjiv otpor i tako umjesto kućama, nastave svoje natjecanje u Poreču.

No, tu im nije bio kraj. Vinkovčani su pobijedili i narednu utakmicu te osigurali prolaz u skupinama. Danas nas iz skupine F, ali i Poreča, nažalost napuštaju ekipe Samobora i Siska, a mi ćemo u četvrtfinalima gledati već poznate dečke iz Vinkovaca. „Igrali smo dvije utakmice. Prva protiv Samobora je bila malo napetija, ali uspjeli smo prelomiti u trećoj četvrtini i zadržati vodstvo. Protiv Siska nam je bilo malo lakše, ekipa je bila slabija pa smo to iskoristili da odmorimo glavne igrače i navečer igramo četvrtfinale sa Bjelovarom pa ćemo vidjeti kako će biti„ - riječi su kapetana ekipe iz Vinkovaca, Dominika Lučića koji nam je izjavu dao uoči samog završetka natjecanja skupine F.

Finida nam je donijela i prolaznike u četvrtfinala, Crikvenicu dok su iza nje ostale  Virovitica i Zadar. Ostale su nam dvorane u Intersport na četvrtfinalnu zaraznu košarkašku idilu poslale cure iz: Osijeka i to dvije ekipe, Slavonskog broda, Županje, Šibenika i Zagreba. Dvorane nisu izostavile ni dečke od kojih su se susretima koji slijede nakon prolaska skupine pridružili: Sinj, Zadar, Zagreb, Drniš.

 

Nakon zaigranog jutra i poslijepodne nam je  pripremilo odlične utakmice. Odigrala su se četvrtfinala za dečke i cure na dva terena Intersport dvorane.

Četvrtfinale otvorio je okršaj muških ekipa iz Sinja (Ban Jelačić) i Crikvenice (Kamenjak). Korist je zajedno s prolaskom u polufinale otišla u ruke Sinja, dok se u drugom okršaju između Slavonskog broda i Oluje iz Drniša ipak odlučila za Drniš i tako nam otkrila imena drugih polufinalista. U drugoj su se utakmici za polufinale na jednom terenu borili Vinkovčani i Bjelovarčani dok su na drugom svoje snage odmjerili Zagrepčani i Zadrani.

S prvog terena kao polufinalisti prošli su Vinkovčani, a njih su pratili i Zadrani koji su jednom tricom presudili Zagrepčanima i otišli u polufinale; „Bila je teška utakmica što smo i očekivali. Zabio sam tu tricu i sretan sam zbog toga. Kada sam gađao uopće nisam razmišljao o tome hoću li pogriješiti ili ne, već sam samo odigrao“ - rekao je izvođač presudnog koša Domagoj Batur. Valja napomenuti kako se baš pred kraj utakmice mladi igrač ozlijedio, i dok je Zagrepčanin ranjen ležao na terenu svoju ruku podrške i nesebične dobrote pružio mu je upravo njegov protivnik, Zadranin Ante, i time nisu otišli samo kao polufinalisti već i kao prvi vlasnici fair play kartona na srednjoškolskom natjecanju u košarci. „Utakmica je bila odlična, napeta i na kraju utakmice se igrač ozlijedio. Uganuo je gležanj i ja sam mu pomogao i zato dobio fair play karton. Zadovoljan sam zbog toga, jer bih tako i inače postupio“ - kaže dobitnik fair play kartona, Ante Beljan.

 

 

U međuvremenu, bilo je bodrenja, veselih navijača i pregršt „sportske“ sreće vođene novim prijateljstvima i ne samo između igrača, već i naših IPL novinara koji pomno prate i obavještavaju o školskoj košarci u Poreču ovih dana.

Nakon dečkiju red je došao i na cure, a njihova su četvrtfinala otvorile ekipe iz Slavonskog broda i Osijeka (Primag). Slavonski je brod dominirao pa se utakmica završila 72:19 njima u korist. „Odmah smo na početku ušli jako u igru i napravili veliku razliku, a već u prvoj četvrtini sve su igračice dobile priliku za uigrati se, a atmosfera je dobra. Svi smo zajedno i to nam pomaže na terenu. Osjećaj ulaska u polufinale je neopisiv i nadamo se da će takav i ostati u finalu. Sretni smo i zadovoljni. Idemo pokazati da smo ovdje s razlogom. Obzirom na  igru kakvu smo pokazali očekujemo jako dobar rezultat“ - Nika iz Slavonskog broda. Drugu su utakmicu uz komentatore, naših, Doru i Patrika zaigrale cure Županje i Osijeka (Gymnicus), a utakmicu su odnijele Osiječanke. Na trećoj su pak utakmici igrali Crikvenica i Pula te na samom kraju, ali ne i manje vrijednom, upisale pobjedu i tako osigurale prolaz u polufinale. U posljednjoj su četvrtfinalnoj utakmici Zagrepčanke (Špogi) nadvladale Šibenčanke (Medicinar).

 

Curama i dečkima čestitamo i zahvaljujemo od srca što su stigli do Državnog prvenstva i nastavili širiti dobre „vibre“ nakon osnovnoškolaca, a sva ova imena koja su danas briljirala, već sutradan gledat ćemo u borbi za medalju. Želimo im svu sreću u daljnjem nastavku natjecanja kao i u sportskim karijerama uopće, a vama da se bavite sportom i živite isti!

Datum početka
07/05/2022
Datum završetka
06/07/2022