Skip to main content

Ostavili srce na terenu; vatrenost, senzacija i emocije rasplamsale atmosferu

U utorak 5. travnja 2022. u dvorani Žatika održalo se polufinale i finale Državnog prvenstva iz košarke za osnovne škole.

Polufinale su otvorile momčadi iz Ivanić Grada i Zadra. U početku su se svi borili i davali sve od sebe, ali nakon velikog vodstva Zadra, dječaci iz Ivanić Grada počeli su se opuštati pa je tako utakmica završena rezultatom 24:55 u korist Zadra. U dvorani pokraj na terenu su se borili Strožanac – Podstrana i Dubrovnik. Utakmica je uistinu bila napeta. Dječaci su bili vrlo emotivni i zagrijani za pobjedu, a treneri obaju momčadi poticali su ih da budu što bolji, da daju sve od sebe i da utakmicu shvate ozbiljno. Njihove ekipe s klupa bodrile su ih i glasno navijale, a bilo je i suza. Od početka je vodio Strožanac, ali u zadnjoj je stotinki druge četvrtine utakmice Dubrovčanin tricom donio izjednačenje. Drugi dio utakmice krenuo je još žešće i borbenije, ali dječaci iz Strožanca pobijedili su rezultatom 49:44.

U finalu su se susreli dječaci iz Dubrovnika i Zadra. Bila je to možda i najnapetija utakmica na ovome prvenstvu. Obje momčadi pogocima su kažnjavale protivničke greške i ostavile srce na terenu. Više sreće ipak je imao Dubrovnik te je utakmica završena rezultatom 25:35. Onda je na teren stigao Zadar koji je od početka imao najstrastvenije igrače pa momčad Strožanca nije imala prevelike šanse. Iako su dječaci dali sve od sebe, Zadar je postigao 52 poena, a Strožanac 27. Sve utakmice su definitivno bile na razini Državnog prvenstva i ponosni smo jer imamo izvrsne mlade nade hrvatskog sporta. Također, prekrasno je vidjeti koliko su momčadi složne, koliko se treneri trude i koliko svi igraju fer te priznaju kada je protivnička ekipa bolja. Momčadi su si međusobno brisale suze, ali su bili i sretni jedni zbog drugih.

Posebna sreća i ponos bila je vidljiva na licima ekipe iz Zadra jer su osvojili prvo mjesto u finalu. Drugo mjesto pripalo je ekipi iz Strožanca, a treće Dubrovniku. Treneri su uistinu ponosni na svoje igrače te su svi zajedno slavili pobjedu. Ovogodišnji natjecatelji pokazali su nam da košarka nije samo zabijanje lopte u koš, već puno više od toga. Košarka je emocija, velika emocija, a znamo da su emocije vrlo kompleksna stvar, posebno kada je u pitanju sport. Sport je „ono nešto“ što čovjeka nauči što znači borba, želja za uspjehom, bol, ali i ljubav, ono što te izgrađuje, fizički i emocionalno. Čestitamo našim dječacima i njihovim trenerima te im zahvaljujemo što su nam pružili senzaciju za pamćenje.

Djevojčice su također od početka bile vrlo euforične i stigle su u dvoranu s velikom vjerom u svoj tim. Prvu polufinalnu utakmicu odigrale su djevojčice s otoka Ugljana i djevojčice iz Dubrovnika. Borile su se i nisu stajale do samoga kraja, bez obzira na razliku u poenima. Oznojene, ali i ponosne na svoju igru, završile su utakmicu rezultatom 27:66 u korist Dubrovnika. Prvu osnovnu školu iz Bjelovara u polufinalu dočekale su Splićanke koje su i pobijedile te je rezultat utakmice bio 15:39. S klupa su neprestano dolazile ohrabrujuće riječi i navijački uzvici. Otok Ugljan s Bjelovarom se susreo u finalu te su djevojčice s Ugljana rezultatom 53:32 porazile Bjelovarčanke. Jedna od najboljih natjecateljica Bjelovara, Iva Bednaić, imala je natučenje noge, ali je unatoč tomu igrala i dala sve od sebe za svoju momčad, a na prvoj utakmici Državnog prvenstva je svome timu sama osigurala čak 33 od 36 poena.

Trener Bjelovara neprestano ih je ohrabrivao i pokazao im da je uistinu ponosan što su stigle do finala. Bjelovarčanke su izjavile kako je „otok Ugljan jednostavno bio puno bolji i kako su zasluženo pobijedili“. Dubrovnik je igrao sa Splitom i u potpunosti izdominirao rezultatom 68:32. Dubrovčanke su došle po pobjedu i nisu prihvaćale ništa osim prvog mjesta. Trenerica ih je neprestano poticala i bila im ogromna potpora bez stvaranja pritiska. Drugo mjesto pripalo je Ivanovecu, a treće Osijeku.

Sve su popratili i naši IPL novinari Dora, Ivona, Patrik i Simon koji su se družili s momčadima, intervjuirali ih, fotografirali i snimali.

Važno je naglasiti da su današnje polufinalne i finalne utakmice bile puno ozbiljnije i žustrije od jučerašnjih utakmica u skupinama i četvrtfinala. Svi osnovnoškolci imali su dva naporna dana te su pokazali da im ovo Državno prvenstvo zaista puno znači. Kamere, mikrofoni, tisuću gledatelja na prijenosu uživo, porazi, ali i pobjede stvarale su im ogromni pritisak, no svi su se odlično snašli. S mnogo fair play kartona, puni dojmova zbog prekrasne djece i njihovih profesora koji ih svakom kritikom i pohvalom grade u čvrste, jake i plemenite osobe, s ponosom zatvaramo Državno prvenstvo u košarci za osnovne škole!

Ivona Kušec, IPL novinarka

Datum početka
04/05/2022
Datum završetka
05/04/2022