Skip to main content

Špogi opet zlatan, a Varaždinci se vratili kući s dvije medalje

U Poreču se od 27. do 29. ožujka održalo Državno prvenstvo u rukometu za srednje škole. Na prvenstvo su došle 24 muške i 24 ženske ekipe koje su, u nadi da to učine i u Poreču, u svojoj županiji izborile prvo mjesto. Više od 650 učenika i trenera imao je boravilo je u hotelu Delfin Plava Laguna s Hrvatskim školskim sportskim savezom.

 

Prvenstvo je svečano otvorio predsjednik  HŠSS-a Nikola Perković 27. ožujka koji je poželio toplu dobrodošlicu te sreću u ostatku natjecanja. Novinarka Leonarda Lujić je podigla je atmosferu predstavljanjem ekipa na bazenu.

Prva faza natjecanja, 28. ožujka, odigravala se u četiri sportske dvorane: Novigrad, Kaštelir, Veli Jože te Intersport. Na komentatorskoj poziciji se iz Intersporta uz prijenos uživo javljala Leonarda Lujić te su se pokoji put priključili IPL novinari s intervjuom ili rezultatom iz jedne od drugih dvorana.

U periodu od 8 do 15 sati odigrale su se napete utakmice grupne faze iz kojih smo dobili četvrtfinaliste. Nakon ručka te kratkog odmora i dogovora, četvrtfinalisti su se uputili u Interport gdje su se na dva terena odigrale utakmice. Prijenos utakmica koje su odigrale na terenu 1 i sve rezultate možete pronaći ovdje.

 

U utorak, 29. ožujka, u 9 sati počele su polufinalne utakmice za mladiće. Prva polufinalna utakmica bila je između Tehničke škole Bjelovar i Srednje strukovne škole Samobor iz koje se Bjelovar plasirao u finale rezultatom 19:17. Nakon vrlo neizvjesnog četvrtfinala u kojem je Športska gimnazija Zagreb pobijedila ekipu iz Našica obranom 6. penala, a Športska gimnazija je bez previše muke u polufinalu porazila ekipu Druge gimnazije Varaždin s rezultatom 20:14.

Djevojke su svoja polufinala odigrale u 11 sati. Iz napetih četvrtfinala u polufinale su prošle Druga gimnazija Varaždin te III. gimnazija Osijek iz kojeg su Varaždinke rezultatom 14:8 otišle u finale protiv ekipe Srednje škole Ivan Švear Ivanić-grad. Ivanić-grad je svoje mjesto za finale izborio pobjedom rezultatom 14:12 protiv Gimnazije 'Fran Galović' Koprivnica.

Utakmica za treće mjesto muških ekipa je bila iznimno napeta. Iako je ekipa iz Samobora veći dio utakmice imala prednost od jedan razlike, obranom golmana i postizanjem gola za 12:11 u zadnjim sekundama mladići iz Varaždina su osigurali i drugu medalju. Djevojke iz Koprivnice ogromnom podrškom ekipe mladića i boljom igrom koja je rezultirala pobjedom nad Osječankama, osvojile su treće mjesto (16:12).

 

Zadovoljan sam borbenošću, angažmanom i ponašanjem obje ekipe. Također sam preponosan s obzirom da smo jedina škola s obje ekipe u završnici“ – Alen Melnjak, profesor Tjelesne i zdravstvene kulture u Drugoj gimnaziji Varaždin

 

U isto vrijeme s utakmicama za treće mjesto igrala su se i finala. U finalu za mladiće obje ekipe su sa tribina imale ogromnu podršku, cijela dvorana je orila. Iskazao se Špogi, koji je izvrsnim obranama Marka Prpića došao u prednost. Zagrebačka ekipa je iskoristila minimalne greške ekipe Bjelovara te pobijedila rezultatom 14:12.

 

Iako nitko nije vjerovao u nas, pokazali smo da želimo, ali i da možemo. Nadam se da ćemo imati priliku sudjelovati i sljedeće godine jer su cijelo prvenstvo i organizacija bili odlični“ –  vice-prvak Tin Lacković, Tehnička škola Bjelovar

 

Obje ženske ekipe izašle su na teren s velikom željom za pobjedu te odigrale neizvjesnu utakmicu u kojoj je do izražaja došla obrana i odlična igra obje golmanice. Varaždinke su povele s 2:0 doduše do kraja poluvremena rezultat je bio 3:2 za ekipu Ivanić-grada. Utakmica je završila u 8:7 u korist Ivanić-grada.

I dalje smo pod dojmom utakmice jer mi niti same nismo vjerovale da možemo dogurati ovako daleko te smatram da smo lijepo iznenađenje na ovome prvenstvu“ - Petra Lešković, iz pobjedničke ekipe Srednja škola Ivan Švear Ivanić-grad

Konačni rezultat svih škola koje su nastupale pronađite OVDJE

 

Iako je rukomet grub sport te se igrači i ekipe ne poštuju uvijek, ženska ekipa Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca dobila je fair play karton. O tome možete više pročitati u ovom članku 'IPL' novnarke Kiare Crnetić.

 

IPL novinarka: Liv Lulić s Lovrom Lencem

Datum početka
29/04/2022
Datum završetka
28/06/2022